Mit érdemes tudni, a tolóajtókról?

Anyagát tekintve kétféle tolóajtó rendszer létezik, az acél, és az alumínium rendszerek.

Az acél tolóajtó rendszerek általában 10mm bútorlapokhoz, és 4mm üvegekhez van kifejlesztve. A kereteken egy speciális lyukasztóval a görgőkön elhelyezett füleknek megfelelően kilyukasztják a fülek helyét, összeszerelés után ezek a fülek tartják össze az ajtó keretet. A felületkezelése színterezéssel történik, ez egy por alakban felvitt festékréteg, melyet hőkamrában ráégetnek a felületre. Mi nem forgalmazzuk az acél kereteket, mert csak minimális az ár különbözet, de annál nagyobb a minőségbeli különbség az acél, és az alumínium tolóajtó rendszerek között. Persze ez függ a különböző gyártóktól is.

Alumínium tolóajtó rendszerek!

Alapvetően két kategóriába sorolhatóak, 10mm bútorlapokhoz, és 4mm üvegekhez való rendszerek, valamint 18mm bútorlapokhoz és 4mm üveghez használható rendszerek.

Teleüveges tolóajtónak a 10-es rendszereket ajánljuk. 

Sajnos, Magyarországon csak korlátozott a színválaszték 10mm bútorlapokból, ezért többnyire üveges és tükrös ajtókat készítünk a 10-es rendszerekből. A keretek, alsó és felső összekötővel  vannak ellátva, ezekbe az összekötőkbe kerülnek bele a görgők, így rejtettek. A kereteket az összekötőkkel csavarok rögzítik össze. Az üveg szélére egy gumi csíkot teszünk, aminek a belseje 4mm, a külseje 10mm. A gumiágynak és az üveg hátulján lévő  biztonsági fóliának köszönhetően, az ajtók igen rugalmasak. Ügyfeleink leginkább az üveg törésétől félnek, de tapasztalatból tudom, hogy az ajtók milyen rugalmasak, ugyan is a két kislányom folyamatosan teszteli az ajtók, és üvegek rugalmasságát. Nekem elhihetik, mindent megtesznek annak érdekében, hogy betörjék az üvegeket az ajtókban, de eddig még nem sikerült nekik.

Kínálatunkban kapható 10mm keretek név szerint: Delta-10, Klassik, Grande, és Dara keretek, ez utóbbi térelválasztó keretnek is használható, mivel mindkét oldala egyforma.

18-as rendszerek, bútorlapos és üveges tolóajtókhoz.

A legnépszerűbb tolóajtó rendszerek, mivel egyaránt képesek fogadni a 18mm bútorlapokat és a 4mm üvegeket is. Egy ajtón belül akár mindkét anyagot használhatjuk, üveg esetében, ugyancsak használunk biztonsági fóliát, majd az üveg és a keret közötti különbséget egy hézagoló gumi segítségével töltjük ki. Ezeket a rendszereket többféleképpen szerelhetjük, ezen rendszereknek is van alsó, és felső összekötőjük, de csak akkor használjuk, ha a betétanyag teli üveg, vagy térelválasztó keretek esetén. Abban az esetben, ha alul, és felül bútorlap a betétanyag, a görgőket a bútorlapra fogatjuk fel.

18-as rendszereink név szerint: Kappa, Multi-trend, Inova. A  Sigma és Duó keretek, használhatóak térelválasztó keretként is.

Korpusz előtt futó rendszerek

Az egyik legismertebb tolóajtó vasalat, mivel a nagyobb bútoráruházakban forgalmazott sorozatban gyártott gardróbszekrényekre, ezt a tolóajtó szerelvényt használják. Ezért nyilvánvaló, hogy az emberek többsége ezt a tolóajtó rendszert ismeri. A görgők ugyan csapágyasak a rendszer megbízható függesztett tolóajtórendszer, de a magas ára mellet van még egy gyenge pontja, pontosabban inkább a bútorlapból készült szekrénynek. Miután ez egy felső vezetésű rendszer,  az ajtók súlya a szekrény tetején van, és nem a padlón, ezért a szekrény tetejét érdemes több helyen megtámasztani, hogy az ajtók súlya alatt, ne hajoljanak meg. Ez az amit a legtöbb gyártó anyagspórolás miatt elmulaszt, ennek egyenes következménye lehet a tolóajtók szorulása,  ami az ajtók  folyamatos beállítgatásához vezet, ez garanciális időn belül még nem nagy probléma, de később jelenthet plusz kiadásokat. Összefoglalva, a korpusz előtt futó tolóajtó rendszereket, csak kellő odafigyelés mellet megtervezett szekrényekhez ajánljuk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!