Gardróbszekrények

Mi az a néhány fontos dolog, amiért érdemes több pénzt áldozni egy gardróbszekrényért?

Nézzük meg előbb, mit is takar a szó gardrób, vagy beépített szekrény.

Egyedi méretre, az Ön igényei szerint gyártott szekrények, melynek elsődleges szempontja a maximális helykihasználás, padlótól a mennyezetig.

A gardróbszekrény, többnyire önállóan bárhol elhelyezhető szekrény a lakásban, nem előre meghatározott helyre, és méretben készül. Ezzel szemben a beépített szekrények, vagy beépített gardróbszekrények, előre meghatározott helyre, egyedi méretben készülnek, faltól-falig, padlótól a mennyezetig kihasználva a teret. Egy esetleges költözéskor, ha szeretné átvinni az új lakásba, ehhez többnyire szakember segítségére lesz szükség az átalakításhoz.

Keskeny az előszoba, de mégis kellene valamilyen szekrény?

A tolóajtós szekrény ideális választás lehet, mert a legoptimálisabb helykihasználtság mellett, tükrös ajtókkal, a tér optikailag ügyesen növelhető. A beépített gardróbszekrények általában 18 mm-es bútorlapból készülnek, a több gyártó által kínált színválaszték nagyon nagy, ma a jelenlegi gyártók /UNILIN, FALCO, KRONOSPAN, EGGER,/ közel száz különböző bútorlap színt kínálnak.

Mit takar az élzárás?

A bútorlapok vágási, látszó élét régen élfóliával zártuk le, ami elég könnyen levált a felületről, de manapság léteznek komolyabb élzáró anyagok is.

O,4 mm ABS élzáró:

Kevésbé hozzáértő ember számára ez is úgy néz ki, mint az élfólia, de ez már egy erősebb műanyag felület, amit nem az asztalos vasal fel egy egyszerű vasalóval, hanem egy erre a célra kifejlesztett élzáró gép.

De a legjobb a 2mm-es élzárás!

A 2 mm-es élzárás nem válik fel, ha például egy bőröndöt, vagy dobozokat tologatunk a polcok élén és akkor sem lesz baja, ha neki ütődik egy keményebb tárgy a szekrénynek. Ezt az élzárót is gép teszi fel viszont, vastagságánál fogva le tudja gömbölyíteni, ezért maga az él sem sérül, és nem okoz sérüléseket Önnek vagy a gyerekeinek.

Tervezzünk fiókokat a szekrénybe.

Mindenképpen ajánlatos fehérneműk tárolására néhány fiókot beszerelni, itt is választani lehet az egyszerű bútorlapos oldaltól, egészen a legmodernebb fékezős fémkávás fiók görgőkig. Természetesen előnyös szempont a teherbírás, és a halk gördülékenység, esetleg a csillapított behúzás. Mi alapesetben Blum tandem fékezős fiókcsúszókat használunk, 30kg-os teherbírása, és jó minősége ellenére megfizethető áron kapható.

Mándli rúd, vagyis vállfa akasztórúd.

Régen fából készült, de mára teljesen felváltotta a fém változat. Alakját tekintve kapható ovális, vagy kerek változatban. A kerek változatból különböző sarok idomok segítségével gardróbpolc és fogas rendszereket lehet kialakítani. Természetesen a ruhaliftet, kiválthatjuk akasztórúddal is.

Milyen magasra helyezzük a vállfatartót?

Az attól függ, hogy mit szeretnénk ráakasztani, mert az ingeknek, öltönyöknek elég a 110-130cm közötti távolság, kosztümöknek 130-150cm között, hosszabb kabátoknak 160-170 cm javasolt.

Túl sok az akasztós ruha, akkor gardróblift a megoldás…

Kisebb alapterületű a szekrényünk, de szeretnénk néhány fiókot és pár polcot elérhető magasságba helyezni, viszont akasztós részre is nagy szükség volna, akkor az egyik elemet magasságban osszuk két részre.  Az alsó részbe akasztórudat szereljünk, felülre viszont, hogy ne kelljen létrát vagy kis széket használni, szereljünk be gardróbliftet.

Hogyan osszuk el a polcokat?

Először is gondoljuk, át mit is szeretnénk a szekrénybe elhelyezni.

  • háztartási létrát
  • vasaló deszkát
  • porszívót, bőröndöket
  • ritkán használt dolgokat bedobozolva /pl.: karácsonyfadíszek/
  • ágyneműket, cipőket, vagy naponta használt ruházatot.

A legfelső sor polcnál érdemes 35-40 cm távolságot elhagyni, bőröndöknek, nagyobb dobozoknak stb. Alatta 28-30 cm távolság javasolt, így a ruhák még nem borulnak össze, de még látni  lehet mi van a polcokon.

A legértékesebb rész a szekrény aljától szem magasságig terjed, ide tervezhetünk fehérneműs fiókokat, vagy kosarakat, nadrág és nyakkendő tartókat, valamint egyéb kihúzható tárolókat, cipőtartókat. Cipőtartónak az egyik legpraktikusabb, és pénztárcakímélő megoldás, a kihúzható polc. Általában alulról két-három polcra fiókcsúszókat szerelünk, így a sűrűbben lévő polcokra is könnyedén ráláthatunk.

Szeretne többet megtudni a gardróbszekrények készítéséről, látogasson el a gardrobtrend.hu/blog oldalra.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!